Över tusen bilar förstörda i brand i Liverpool

2:04 min

I Storbritannien frågar sig nu många hur en explosion i en bil kunde leda till att åtminstone 1 400 bilar totalförstördes i ett stort garage i Liverpool på nyårsafton. Garaget låg strax intill Liverpools stora inomhusarena där en internationell hästshow pågick.

Mirakulöst nog dog eller skadades ingen människa i branden men händelseförloppet var mycket dramatiskt. En bil fattade eld på tredje våningen och branden spred sig sedan snabbt genom garaget från fordon till fordon.

Den tog sig också mellan våningsplanen. Garaget som rymmer omkring 1 600 bilar var fullsatt på grund av de internationella hästtävlingarna i Liverpool Echo Arena som ligger strax intill. Nästan samtliga bilar totalförstördes.

Bottenvåningen på garaget användes dessutom som stall till omkring 100 hästar som deltog i tävlingen. Hästarna fick därför hastigt evakueras när branden bröt ut några våningar upp.

Ögonvittnet Olly Harrison som BBC pratat med var på väg in i garaget med sin bil precis efter det att branden hade startat.

– Jag hade tur som inte åkte in, säger Harrison.

Han bedömer att det tog ungefär 20 minuter från det att brandkåren kom till dess att eldflammor slog ut från flera våningar i garaget.

Branden beskrivs som en olycka men det är oklart varför den kunde bli så omfattande och sprida sig så hastigt mellan våningsplanen på garaget.

Drygt 20 brandbilar arbetade med att släcka branden och ett tag fanns en oro för att hela byggnaden skulle kollapsa. Till slut blev resultatet att en massa bilar förstördes och att hästtävlingarna fick ställas in.

Brandsäkerhet står högt upp på agendan för brittiska myndigheter efter katastrofen i Grenfell Tower i London i fjol då drygt 70 personer dog.

Liverpools borgmästare Joe Andersson har sagt att det nu ska utredas varför branden i garaget kunde bli så omfattande.