Nya protester i Iran
Trots tung polisnärvaro, tårgas och spärrade sociala medier, fortsätter protesterna i Iran. Foto: TT.

Protesterna fortsätter i Iran – polis uppges ha skjutits till döds

1:26 min

Nio personer har dödats i upplopp i Iran under natten och ett hundratal personer har gripits, rapporterar statlig tv i landet. Det innebär att minst 20 personer har dödats sedan protesterna började i torsdags. Hur många som har skadats är oklart.

Demonstrationerna är de mest omfattande sen den så kallade gröna protestvågen efter det omtvistade presidentvalet 2009, och innebär ett dilemma för den förhållandevis reformvänlige presidenten, Rouhani.

Rouhani har sagt att det är tillåtet att protestera, men att det råder nolltolerans mot dem som skadar allmän egendom.

Statskontrollerade medier i Iran visar bilder på brinnande byggnader, unga män som attacker banker och bilar och bränner den iranska flaggan.

I skarp kontrast till de videoklipp som demonstranterna med viss möda lyckas lägga ut på hårt kontrollerade sociala medier där man ser demonstranter som lugnt tågar och ropar slagord mot den islamiska republiken.

Och vilken av dessa bilder som kommer att dominera kan bli avgörande för fortsättningen av denna ledarlösa protestvåg. Och att en polisman skjutits ihjäl med ett jaktgevär i Najafabad väntas få konsekvenser.

Bedömare menar att många av de iranier som i torsdags började demonstrera mot ekonomiska missförhållanden kan komma att skrämmas bort av både våld och politiseringen av protesterna eftersom politisk turbulens i Iran kommer att förvärra den ekonomiska situationen i landet.

400 personer uppges ha gripits under de senaste fem dagarna, av dem har 100 släppts.

Men det finns också uppgifter på sociala medier, om att säkerhetsanställda vägrat slå tillbaka mot demonstranterna.

Flera personer inom det iranska ledarskapet har lagt skulden för oroligheterna på USA, Israel och Saudiarabien. En av Irans högsta säkerhetstjänstemän sade att det pågår ett proxykrig mot det iranska folket.

Man har också påpekat att det inte är någon slump att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA för sex månader skapade en särskild avdelning för destabilisering av Iran, The Iran Mission Center.

EU uppmanar Iran att garantera medborgarnas rätt att protestera efter de blodiga regimkritiska demonstrationerna i landet.


– Vi har varit i kontakt med de iranska myndigheterna och vi förväntar oss att rättigheten till fredliga demonstrationer och yttrandefrihet kommer att garanteras", säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

EU kommer att fortsätta följa utvecklingen. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson uppmanar iranska myndigheter att tillåta debatt om "de legitima och viktiga frågor som demonstranterna lyfter". Storbritannien följer utvecklingen noga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista