Bakgrund: Protesterna i Iran

Massdemonstrationerna i städer runt om i Iran är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009.

Demonstrationerna börjar den 28 december 2017 som protester mot höga levnadskostnader och dålig ekonomin i Irans näst största stad Mashhad. Protesterna sprider sig snabbt och utvecklades till allmän kritik mot den islamiska regimen.

Den 29 december växer protesterna i flera städer inklusive huvudstaden Teheran. USA säger att man starkt fördömer arresteringen av demonstranter i Iran och uppmanar "alla nationer att offentligt stödja det iranska folket". President Donald Trump skriver på Twitter att de iranska myndigheterna måste "respekterar folkets rättigheter" och varnar Teheran för att "världen håller ögonen på dem".

Den 30 december manar Irans inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli allmänheten att undvika "olagliga sammankomster". En regional tjänsteman bekräftar att två personer dödades i konflikter i den västra staden Dorud under en "olaglig protest".

Den 31 december varnar inrikesministern att de som "skadar allmän egendom, stör ordning och bryter mot lagen kommer att betala priset". Tjänstemän säger att 200 personer greps under demonstrationer i Teheran och ytterligare 80 i Arak. I ett försök att stoppa ytterligare protester blockerar myndigheterna tillgången till olika tjänster på internet.

President Hassan Rohani bryter slutligen sin tystnad den 31 december och säger att "kritik inte är samma sak som våld och förstörelse offentlig egendom".

Videoklipp på sociala medier visar demonstrationer över hela landet en fjärde natt. Iranska medier och tjänstemän rapporterar att 10 personer dog i protester under söndagen och natten till måndagen.

I ett andra uttalande den 1 januari tonar Rohani ned oroligheterna som "ingenting" och insisterar på att det iranska folket kommer att "reagera på upploppsmakare och lagbrytare".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista