Personer återvänder från läger i Libyen till Nigeria.
Arkivbild. Nästan dagligen kommer nu rapporter om hur afrikanska migranter flygs ut ur Libyen. Foto: Sunday Alamba/TT.

Tusentals afrikanska migranter ska evakueras från Libyen

1:46 min

En evakuering av afrikanska migranter från Libyen har inletts och kommer nu att öka i omfattning under 2018, enligt FN:s två flykting- och migrationsorganisationer UNHCR och IOM.

Ett reportage på tv-kanalen CNN om en pågående slavhandel med afrikaner i Libyen väckte starka reaktioner runt om i världen och har lett till att de mest skyddslösa nu ska evakueras först. 

Nästan dagligen kommer nu rapporter om hur afrikanska migranter flygs ut ur Libyen. "För andra gången har vi fört ut en grupp till Niger", meddelade UNHCR före jul. "142 migranter flögs tillbaka till Guinea med hjälp av FN:s migrationsorganisation IOM" och i mellandagarna flögs 162 skyddsbehövande personer till Italien. Det var ensamma kvinnor och bland de evakuerade fanns en tre veckor gammal bebis till exempel.

Enligt chefen för Afrikanska unionen, AU, Moussa Faki finns det mellan 400 000 och 700 000 migranter fast i Libyen.

Det har länge varit känt att människosmugglarna sätter de afrikanska migranterna i tvångsarbeten utan betalning, kidnappar dem för att idka utpressning mot deras familjer i hemlandet, våldtar och torterar. Många migranter som klarat färden över Medelhavet talar om skottlossningar och brutala mord.

Libyen är laglöst och i kaos med grupper som strider mot varandra. Att evakuera är inte en enkel uppgift. Frankrikes president Emmanuel Macron talade efter tv-kanalen CNN:s reportage om att gå in militärt, men har backat ifrån det.

Människorättsorganisationer anser att EU i själva verket bidrar till att afrikanerna blir kvar under förfärliga förhållanden i Libyen i och med att Europa ger pengar till libysk kustbevakning att stoppa migranter på båtar mot Europa. 

Men evakueringen har inletts och FN:s flyktingkommissariat UNHCR siktar på att flytta cirka 10 000 personer i säkerhet i år och uppskattar att 18 000 hålls instängda i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista