Polisens bombtekniker undersöker bilen i Malmö
Foto: Johan Nilsson/TT

22-åring häktad misstänkt för polisbilsexplosion i Malmö

1:11 min

Den 22-årige man som misstänks ligga bakom fredagens polisbilsexplosion i Malmö har häktats på sannolika skäl för grov skadegörelse.

– Vi har fått besked nu från tingsrätten att han är häktad, så nu kommer han att finnas hos oss så att vi kan gå vidare med utredningen, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen region Syd.

Mannen nekar till brott, men enligt Ewa-Gun Westford är bevisläget gott.

Polisbilen stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö, när en stor smäll inträffade klockan 19:25 i fredags kväll. Ingen människa kom till skada, däremot skadades bilen.

Strax efter explosionen kunde två män gripas, en 22-åring och en 26-åring. Det är den yngre av dem som nu häktats misstänkt för grov skadegörelse. Åklagaren ville se en grövre kategorisering - allmänfarlig ödeläggelse - men så blev alltså inte fallet.

– Vi förnekar ju brott, så vi är naturligtvis besvikna på att han blev häktad. Men det är ändå glädjande att tingsrätten gör en mer nyanserad bedömning av vilket brott det är frågan om, säger Mikael Nilsson, försvarsadvokat till 22-åringen.

Vad som orsakade smällen i fredags är än så länge oklart, även om polisen misstänker att det rör sig om en kraftig form av smällare.

– Vi har fått en första indikation på att det kan vara någon form av banger, men vi får avvakta någon dag in på det nya året innan vi får det fullständiga protokollet, säger Ewa-Gun Westford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista