Grenfell Tower
Foto: CHRIS J RATCLIFFE

Brutna löften efter Grenfell Tower

1:01 min

I London har det fortfarande inte gått att hitta bostäder till ett hundratal av hushållen som drabbades av branden i Grenfell Tower i somras.

Den brittiska regeringen har inte kunnat hålla sitt löfte om att alla som tvingades flytta efter branden skulle slippa bo på hotell när det nya året börjar/har börjat.

Bland de som inte fått nya bostäder finns många barnfamiljer.

– Hotellet är väldigt litet och ligger lång bort från skolan - det är inte särskilt roligt, säger Hayam.

Hayam är ett av barnen från Grenfell Tower som fått tillbringa jul- och nyårshelgen på hotell. Tillsammans med ytterligare fyra barn i samma situation har hon intervjuats i tv-kanalen Channel 4. De lyckades alla fly undan branden som drygt 70 personer dog i den 14 juni.

Omkring 300 hushåll blev utan bostäder efter katastrofen och en stressad premiärminister Theresa May ställde då ett löfte till de drabbade.

– Vi försäkrar, att inom tre veckor, ska alla ha fått ny bostad, sa premiärministern.

Theresa May har fått hård kritik för sitt löfte och ganska snart efteråt ändrade regeringen sitt mål till att alla skulle ha bostad före jul. Men inte heller det har lyckats.

Omkring 200 hushåll har åtminstone fått tillfälliga bostäder, men de övriga hundra har fått bo kvar på hotell.

Kim Taylor-Smith är vice kommunchef i Kensington and Chelsea där Grenfell Tower står kvar utbränd.

– De som bor på hotell har erbjudits bostäder som de tackat nej till av olika skäl och vi kan inte tvinga någon att flytta in i en bostad de inte vill ha, säger kommunchefen.

I många fall har de drabbade av branden tackat nej till nya bostäder för att de ligger för långt från området kring Grenfell Tower. Vissa har också varit så traumatiserade att de haft svårt att fatta beslut om sin framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista