En Go-Medförare ger medicin till en kund.
1 av 2
En förare för Go-Med ger medicin till en kund. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Shekar Chauhan och Jeff Kuesar på A T Kearney.
2 av 2
Shekar Chauhan och Jeff Kuesar på A T Kearney. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Efter mättnad i Kina satsar kinesiska företag i Indonesien

1:14 min

Kinesiska investeringar i indonesiska nystartade teknikföretag har exploderat i år och står för 95 procent av pengarna.

Det handlar om e-handel, transporter och hälsa där marknaden växer snabbt i Indonesien, rapporterar vår utsände. 

Det indonesiska bud- och taxiföretaget Go-Jek drog igång sin app för tre år sedan. Nu har man 55 miljoner kunder, en femtedel av befolkningen.

Och förutom att de 600 000 mc-förarna kan åka och handla åt en i mataffären eller shoppingcentret kan man få hemkörd en frisör, nagelfixare, bilmek, städare eller massör.

Dessutom kan man via Go-Jeks app Go-Med och HaloDoc få träffa en läkare på nätet som ställer diagnos och skriver ut medicin, som sen en Go-Jek-förare hämtar upp på närmaste apotek och levererar hem.

Enligt en rapport från Google och konsultföretaget A T Kearney, har kinesiska investeringar i indonesiska teknikuppstartföretag exploderat i år - från att utgöra 2 procent av kapitalet till 95 procent.

Kinesiska It-jätten Tencent satsade över en miljard dollar 2017 i Go-jek, kinesiska Alibaba lika mycket i indonesiska Tokopedia.

– På ett drygt halvår så handlar det om 20 miljarder kronor, säger Jeff Kuesar på A T Kearney.

Den kinesiska marknaden är mättad och kinesiska företag vill hänga på tillväxten i Indonesien där det snart finns 150 miljoner smartmobilkunder.

Kinesiska företag bygger också järnvägar, broar, industrier, bostadsområden och kolkraftverk i ö-nationen.

Och det stora inflödet av kinesiskt kapital och arbetare har spätt på antikinesiska stämningar som utnyttjas av populistiska och islamistiska rörelser, till exempel i massdemonstrationer mot Jakartas förre guvernör Ahok.

Risken är att det här på sikt kan leda till en ny pogrom mot Indonesiens ekonomiskt mäktiga minoritet av kinesättlingar om inte regeringen lyckas stävja utvecklingen.

Det menar Umar Juoro - ordförande för den inflytelserika Indonesiska tankesmedjan Center for Information and Development Studies (CIDES).

– Jag tror, att när Kinas investeringar ökar i handel och infrastruktur så kommer frågan att öka. Och regeringen, liksom andra samhällsaktörer, måste hantera den här frågan, innan sociala och etniska motsättningar utbryter liksom vi haft förut, säger Umar Juoro.

Tidigare "utrensningar" på 60-, 70- och 90-talen kostade hundratusentals indonesier med kinesiska rötter livet.

Källa:
Indonesia Venture Capital Outlook 2017
Google - A.T. Kearney study

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista