Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Foto: Adam Ihse/TT

Regeringen planerar lag som minskar registerutdragen

0:43 min

Arbetsmarknadsminister Yla Johansson (S) öppnar för att i lag förbjuda ett slentrianmässigt användande av möjligheten för arbetsgivare att be den som söker jobb att begära utdrag ur belastningsregistret.

Men hon vill också utvidga den krets av yrken där det även fortsättningsvis ska finnas en sådan möjlighet. Så här sa hon när hon intervjuades av Håkan Widman i P1 Morgon.

– Det finns ett förslag från en utredning om att man ska säga att arbetsgivaren bara får begära att man har med sig ett utdrag ur belastningsregistret om det finns lagstöd. Annars ska det vara förbjudet.

– Jag tycker att det är en helt riktig princip. Men för att gå fram med ett sådant lagförslag så behöver man också reglera att i fler områden än i dag så ska det vara tillåtet, för det är ju viktigt att arbetsgivaren kan få information som är relevant för jobbet, ur belastningsregistret.

– Men jag vill sätta stopp för att man slentrianmässigt ska kunna ta reda på olika integritetskänsliga uppgifter om arbetstagaren, som inte är relevanta för jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista