Iranexperten Trita Parsi om protesterna i Iran
Iranexperten Trita Parsi om protesterna i Iran Foto: TT

Iranexperten: Det är människor som tappat förtroendet

5:55 min

Protesterna i Iran har inte varit så omfattande sen gröna rörelsens protestvåg år 2009. Men idag drivs demonstrationerna av personer med mindre tilltro till systemet, menar Iranexperten Trita Parsi.

Flera dagar av protester i flertalet städer har nu passerat i Iran. Under natten till tisdag dödades nio personer enligt iransk statlig TV. En av dem var en polis.

Statsvetaren och Iranexperten Trita Parsi arbetar på det iransk-amerikanska rådet, NIAC, och har tidigare varit rådgivare åt Obama-adminstrationen. Parsi påpekar vikten av att Irans regim och polismyndighet inte börjar bruka övervåld. Risken är då att situationen eskalerar.

– Samtidigt är det viktigt att demonstranterna inte börjar använda sig av våld. Om de gör det kan myndigheterna börja använda samma typ av brutala våld som de gjorde år 2009. Det skulle förvärra situationen och göra det mycket svårare att få igenom de olika kraven som protesterna har, säger Trita Parsi.

De händelser som Trita Parsi hänvisar till är den gröna rörelsens massiva protester år 2009. Då protesterade man mot valfusk i presidentvalet. Många dödades, än fler greps och upproret slogs ner av myndigheterna.

Till en början handlade dagens demonstrationer om höga priser och landets dåliga ekonomi. Men efter att protesterna spridit sig från staden Mashhad och ett par dagar hade passerat, förändrades budskapet bland demonstranterna. Nu har slagorden politiserats och protesterna riktar allmän kritik mot den sittande regimen i Iran.

– Det visar att det är en annan del av befolkningen som är kärnan av de här protesterna jämfört med 2009. Då var det den gröna rörelsen, det var reformister. Jag har pratat med ganska många av dem som organiserade de demonstrationerna och de har nu stått vid sidan om. De är ganska förvånade över utvecklingen och de har inte varit med och drivit det här. Kärnan som driver demonstrationerna nu är mycket mindre politiskt erfaren, säger Trita Parsi.

Trita Parsi menar att dagens demonstranter, i jämförelse med den gröna protestvågen, har mindre tilltro till det nuvarande systemet i Iran. Ner med prästväldet och bort med mullasystemet är slagord som förekommit under protesterna.

– Det visar att det är människor som tappat förtroendet, eller aldrig haft något, för att man ska få igenom förändring och reform via systemet. Man tror att det enbart går om man blir av med systemet helt och hållet. Återigen ser vi stor skillnad mellan det som sker idag och år 2009. 2009 var det ändå personer som hade deltagit i valet och som ville se förändring via systemet. Nu ser vi en annan typ av politisk orientering bland demonstranterna, säger statsvetaren och Iranexperten Trita Parsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista