Kim Jong-Un öppnade för samtal med grannlandet under sitt nyårstal igår, Sydkoreas nye president Moon Jae-in har sedan han tillträdde sagt att han vill få igång en dialog.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas nye president Moon Jae-in. Foto: TT och Kim Ju-hyoung/ TT.

Sydkorea föreslår samtal med Nordkorea

1:58 min

Sydkorea har i dag föreslagit samtal med Nordkorea den 9 januari. Detta som ett svar på den nordkoreanske ledaren Kim Jong Uns invit i går om att hålla direkta samtal mellan de båda länderna.

– Vi föreslår ett möte den 9 januari i Fredshuset vid stilleståndslinjen i Pan-mun-jom, sa Sydkoreas enhetsminister till medier på en presskonferens i dag där han flera gånger upprepade att Sydkoreas regering är öppen för samtal med Nordkorea, oavsett tid, form eller plats.

Sydkoreas nye president Moon Jae-in har sedan han tillträdde sagt att han vill få igång en dialog mellan de båda länderna för att minska spänningen i regionen efter Nordkoreas allt tätare missiltester och Donald Trumps hårda retorik mot Kim Jong-Un.

I går höll den Nordkoreanske ledaren sitt nyårstal och det var där som han öppnade för ett möte mellan Syd och Nordkorea.

– Vi ska aktivt försöka skapa en förutsättning för att nå en försoning och återförening. Det är något inte bara vi i Nord- och Sydkorea önskar vill utan hela världen, sa Kim Jong Un som också öppnade för att landet kommer att skicka idrottsmän till de Olympiska vinterspelen i sydkoreanska Pyongchang som invigs den 9 februari.

– Ett nordkoreanskt deltagande i vinterspelen är ett bra tillfälle att visa vår nationella stolthet och en önskan om att spelen ska bli en succé, sa den nordkoreanske ledaren som i sitt nyårstal klätt sig i en grå västerländsk kostym istället för sina vanliga mörka mer militärsydda kostymer.

En del analytiker har menat att detta var ett mycket medvetet val för att mjuka upp bilden av honom. Men också för att han nu känner en mer säkerhet efter att som han sa i talet Nordkorea nu är en kärnvapenstat som kommer masstillverka både kärnvapen och robotar.

Ett nordkoreanskt konståkningspar har kvalificerat sig för OS och kan fortfarande få en inbjudan av den Internationella Olympiska kommiten.

Nordkorea har ännu inte reagerat på grannlandets inbjudan till samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista