En jägare går på en vinterväg. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
En jägare går på en vinterväg. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Flera vargar fällda jaktens första dag

1:55 min

Bara ett par timmar efter det att licensjakten dragit i gång fälldes den första vargen. Sedan rullade det på. Vid 15-tiden hade sju vargar skjutits.

Samtidigt är jakten fortfarande känslig och i Värmland har jägarna i år sagt nej till media ute i skogen.

– Ja, det är ett gemensamt beslut i det jaktlag som ingår i det här området. Man vill helt enkelt inte exponeras för de hot och hat som automatiskt följer när man deltar i jakt på varg, förklarar Boo Westlund, pressansvarig för jägarna i Värmland.

Vargjakten i Värmland, Dalarna, Västmanland, Gävleborg och Örebro län är som tidigare år omdiskuterad. Efter flera vändor av överklaganden till olika instanser från bland annat Rovdjursföreningen som tycker att vargstammen är för liten och för inavlad, så meddelade Högsta förvaltningsdomstolen först i fredags att jakten blir av. Åtminstone fram till dess att domstolen tagit ställning till det senaste överklagandet, vilket troligen sker först i februari.

Enligt Naturvårdsverket fanns det förra vintern omkring 355 vargar i Sverige varav 22 nu alltså får skjutas. Jonas Bergman på Länsstyrelsen i Dalarna förklarar varför de tillåter jakt i ett särskilt område söder om Smedjebacken.

– Tätheten av får är ju störts i den delen av länet hos oss. Och sen har det också att göra med vargtätheten naturligtvis. Vi har samverkat med de andra länen för att se var tätheten av varg är störst för att på det sättet minska tätheten av varg och på så sätt minska de socioekonomiska konsekvenserna, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen i Dalarna.

Årets första fällda varg rapporteras från Vimyrenreviret i Värmland under tisdagsförmiddagen. Samtidigt varierar snö- och spårningsförhållanden för de sammanlagt drygt 1700 jägarna som anmält sig till årets jakt.

I ett av jaktlagen i Dalarna har jägarna skjutit mot en varg under förmiddagen utan att lyckas fälla den.

– Vi har haft jakt på två vargar i området. Men de har smitit ur området där passkyttarna satt. Och det kom ju snö här under nyårsnatten. Ungefär fem centimeter och vi har plusgrader i luften så det kan nästan inte bli bättre förhållanden än vad det är just nu, säger Ingemar Hellström, presstalesperson för ett av jaktlagen i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista