Protester i Iran.
Bilder från protesterna den 30 december. Foto: TT.

Hundratals gripna när protesterna fortsätter i Iran

2:25 min

Fem dagars protester i Iran har skördat 21 liv. En av de ihjälskjutna tillhörde enligt uppgift revolutionsgardet.

Myndigheterna har svarat med massiv säkerhetsnärvaro, över 500 gripna och restriktioner mot sociala medier.

Inom det iranska ledarskapet har vissa anklagat USA, Israel och Saudiarabien för att ligga bakom protesterna.

Medan president Rouhani har försökt gå en balansgång där han både visat förståelse för demonstranterna och varnat dem.

Irans högste ledare, Ayatollah Khamenei lade i dag skulden på Irans fiender som använt pengar, vapen och spiontjänster för att sprida oro i Iran.

Hans uttalande står i kontrast till den relativa lyhördhet som president Rouhani visat när han sagt att alla måste samarbeta för att lösa de ekonomiska problem som utlöst demonstrationerna.

Men proteströrelsen saknar ledarskap och slagorden mot den islamiska republiken - som död åt diktatorn och vi vill inte ha en islamisk republik - tyder på att demonstranterna inte söker reformer utan regimskifte.

Det är den stora skillnaden mot protestvågen 2009, den så kallade gröna revolten, då uppemot tre miljoner iranier krävde reformer och demonstrerade mot valfusk.

Protestvågen idag är mer utbredd geografiskt, men demonstranterna är färre till antal än 2009.

Myndigheterna var snabba att blockera sociala medier, som kommunikationsappen Telegram som används av 40 miljoner iranier, och instagram där demonstranter lagt ut bilder och videoklipp.

Facebook och Twitter var redan sedan tidigare blockerade i Iran, trots att - ironiskt nog - både president Rouhani, utrikesminister Zarif och Ayatollah Khamenei har twitterkonton.

48 miljoner iranier har en smartphone. För nio år sedan, under den gröna protestvågen då twitter blev stort, fanns det bara en miljon smartphones i iran.

Demonstrationerna började som protester mot ekonomiska missförhållanden, korruption och arbetslöshet.

Men utvecklades snabbt till politiska protester mot den islamiska republiken där vissa talkörer lyder: vi vill inte ha en islamisk republik, död åt diktatorn, död åt revolutionsgardet.

Det finns ockå tecken på att det var konservativa krafter i opposition till den förhållandevis reformvänlige presidenten Rouhani, som uppmuntrade protesterna i syfte att försvaga Rouhani.

Om det är så, tappade de snabbt kontrollen över demonstrationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista