Kvinna protesterar i Teheran, Iran
En kvinna vid Teherans universitet protesterar. 30 december 2017. Foto: STR

Efter våldsamma protesterna – EU sätter press på Iran

1:35 min

Efter de våldsamma protesterna i Iran har ledande diplomater och politiker i EU och i flera EU-länder reagerat i skarpa uttalanden, riktade mot regimen i Teheran

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini säger dock att hon förväntar att rätten till att göra fredliga demonstrationer och till yttrandefriheten ska garanteras, samtidigt som EU:s utrikestjänst här i Bryssel har varit i kontakt med det iranska ledarskapet.

Även från bland annat två av EU:s ledande medlemsländer har uttalanden kommit. Det handlar om den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel som manar till lugn och från från Storbritannien som genom sin utrikesminister Boris Johnson säger att alla inblandade uppmanas till att avstå från våld och att uppfylla internationella skyldigheter om mänskliga rättigheter.

Efter kärnavtalet som Iran skrev under 2015, där Iran lovat att göra begränsningar sitt kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader, så anses flera EU-länder och EU:s utrikeschef Mogherini stå den iranske presidenten Hassan Rohani förhållande nära och att Mogherini har, som det uttryckts här "Rohanis öra".

Mogherini spelade en viktig roll inför undertecknadet av just kärnavtalet och hennes och EU:s relationer med Rohani har blivit betydligt viktigare efter USA:s nya hårdföra linje mot Iran då kärnavtalet ifrågasatts.

Uttalandena är därför en tydlig markering mot Iran och många undrar också hur reaktionerna från Europa ska mottas. Kommer regimen att lyssna eller fjärmar den sig från en viktig partner i världspolitiken?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista