Vargjakt i Sverige.
22 vargar får skjutas under nästa år. Foto: TT

Åtta vargar skjutna första jaktdagen

1:26 min

När den första dagen av årets licensjakt på varg summeras kan vi konstatera att åtta vargar skjutits hittills.

Totalt får 22 djur fällas i varglänen där jägare i Torsbytrakten i Värmland var först ut i förmiddags efter att jaktlaget i princip spårat vargar under en veckas tid, berättar medieansvarige Boo Westlund.

– Och nu hade vi spår som gick in i ett område där vi har gått med hunden och gått efter vargen i någon timme helt enkelt.

Ungefär 355 vargar fanns i Sverige förra vintern enligt Naturvårdsverkets senaste inventering, varav 22 djur nu alltså får skjutas i licensjakten och där åtta av dem fällts under dagen.

Likt tidigare år sker jakten efter flera vändor av överklaganden till olika domstolar från bland annat Rovdjursföreningen som tycker att den skandinaviska vargstammen är för liten och för inavlad.

Den härstammar från fem individer från den finskryska vargpopulationen och svenska myndigheter har på senare år satsat miljonbelopp i olika förvaltningsåtgärder där tex invandrade genetiskt värdefulla vargar fångats, sövts och flyttas ner från Norrland till mellersta Sverige.

I Dalarna, ett av länen där jakt nu tillåts och där fyra av de sex vargar som får skjutas fälldes redan första dagen, så finns det flera genetiskt viktiga djur.

Men inte i det aktuella jaktområdet, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen.

– Därför känner vi oss trygga med det här i alla fall. Just nu är det inga genetiskt viktiga vargar i området. Men återigen, vi spårar varje dag i stort sett för att se till att det inte fälls fel vargar.

Drygt 1700 jägare har anmält sig till årets licensjakt som får pågå som längst till den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista