Östre sjukhuset och en bebishand.
Foto: TT.

Smittskyddsläkare: Bekymmersamt när det inträffar inom vården

1:39 min

Totalt har 54 nyfödda barn på Östra Sjukhuset i Göteborg utsatts för smitta när en anställd på sjukhuset insjuknat i mässlingen. Det är det tolfte mässlingsfallet på mindre än en månad i Västra Götaland.

– På sjukhus finns oftast de sjukaste personerna, och det är den grupp man önskar minst ska smittas och få mässling. Så visst är det bekymmersamt när det inträffar inom sjukvården, säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd. 

Det pågår en intensiv smittspårning för att stoppa utbrottet av mässling i Göteborg just nu. Sahlgrenska sjukhuset har sedan juldagen varit i ett så kallat stabsläge.

Mässlingen är den allvarligaste barnsjukdomen där komplikationer är relativt vanliga. Det handlar om följdsjukdomar som öroninflammation, lunginflammation och i allvarliga fall hjärninflammation.

För vissa riskgrupper och barn under 18 månader som ännu inte fått sin vaccination är därför mässlingen extra farligt. Och alla barn som kan ha utsatts för smitta får nu behandling i förebyggande syfte.

– Alla kommer erbjudas att komma till sjukhuset där personal kommer ta emot och erbjuda immunglobelin. Man kan säga lite förenklat att man ger antikroppar mot mässlingen som ger ett fullgott skydd även om det inte är 100 procentigt säger Görel Nergelius, chefläkare på Östra sjukhuset.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har sedan juldagen varit i ett så kallat stabsläge där man tagit in extra resurser för smittspårning och provtagning. Bland annat pågår en immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset, närmare 17 000 personer.

I dag finns inga nationella riktlinjer på hur sjukhusen ska kontrollera att sjukvårdpersonal har ett fullgott skydd något som kan komma att skärpas tror Peter Ulleryd.

– Jag tror att varje sjukvårdsinrättning, med tanke på det stora arbete och de svårigheter det är med en sådan här stor smittspårning som har varit runt om i landet och även utomlands, kommer att se över rutiner för att personalen har ett skydd mot mässling, säger Peter Ulleryd.

Uppgifterna från Sahlgrenska sjukhuset om hur många nyfödda barn som har utsatts för smittan har varierat under dagen, från ett 50-tal till 63.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista