Trump
Foto: SAUL LOEB

Trump visar stöd för demonstranter i Iran

1:45 min

USA:s president Donald Trump upprepade under tisdagen sitt stöd för demonstranterna i Iran. Samtidigt väntas presidenten snart fatta beslut kring landets egna kärnenergiprogram.

"Det iranska folket står äntligen upp mot den brutala och korrupta regimen" twittrade Donald Trump och fortsatte:

"Alla pengar som president Obama var dum nog att ge dem gick till terrorism och till regimens egna fickor."

Inlägget är det senaste i en rad twitterkommentarer från presidenten sedan protesterna i Iran började. Flera av dem har innehållit kritik mot hans företrädare Barack Obamas Iranpolitik vilket av en del tolkas som tecken på att Trump avser att avsluta USA:s del av det historiska avtalet mellan Iran och sex länder – däribland USA.

Avtalet går ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot hävda sanktioner, och frågan om huruvida USA ska öka pressen på Iran genom fler sanktioner – i strid med avtalet – har bollats fram och tillbaka mellan presidenten och kongressen för att nu återigen ligga hos Vita huset.

Vilken effekt Donald Trumps twittrande har på situationen i Iran är oklar, en talesperson för det iranska utrikesministeriet bad idag Trump att sluta kritisera Iran och fokusera amerikanska inrikespolitiska problem som skjutningar och hemlöshet.

Trumps inlägg har delats i sociala medier av en del iranska aktivister men många ser med misstänksamhet på USA i största allmänhet och i synnerlighet på Donald Trump som intagit en betydligt hårdare linje generellt mot Iran – bland annat genom att införa inreseförbud för iranier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista