Två män och polislogga.
Jacob Fraiman på organisationen KRIS och Liberalernas Roger Haddad välkomnar skärpt lagstiftning.. Foto: Janerik Henriksson / TT, Ann Törnqvist/TT och Thommy Tengborg/TT.

Förslag om lagändring som minskar registerutdragen välkomnas

2:07 min

Allt fler arbetsgivare ber att få ett utdrag från belastningsregistret i samband med anställningar. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill nu se över och skärpa lagstiftningen, något som välkomnas av flera parter. Bland andra organisationen Kriminellas revansch i samhället.

– Det försvårar ju för oss att bli en del av samhället igen. När man ändå har suttit inne så har man sonat för sitt brott. Och då ska man ju få en ny chans, säger Jacob Fraiman, aktiv inom organisationen Kriminellas revansch i samhället, KRIS.

Ekot har under dagen berättat att det blir allt vanligare att arbetsgivare ber om utdrag från belastningsregistret vid nyanställningar, något som många experter menar strider mot intentionen med lagen och skapar problem för personer som försöker ta sig tillbaka efter att ha dömts för brott.

Arbetsgivare inom till exempel skola och barnomsorg och även försvaret har redan i dag möjlighet att be om utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar. Men det många inte vet är att dessa arbetsgivare endast får tillgång till viss information. Om man till exempel är straffad för grövre brott eller sexualbrott som anses relevanta för tjänsten.

Men det är också vanligt att arbetsgivare ber en sökande om att själva begära ut ett utdrag ur registret och då syns betydligt mer information som till exempel om man dömts för mindre grova brott eller accepterat ett strafföreläggande.

Det här kan skapa problem för de som någon gång dömts för ett brott även om det inte påverkar deras förmåga att utföra det jobb de söker, säger Jacob Fraiman på organisationen Kris.

– Om man söker ett jobb och man ska ha med sig ett utdrag, antingen säger de att tyvärr jag kan inte ge dig jobbet eller så hör de inte av sig igen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill nu skärpa lagstiftningen och göra det svårare för arbetsgivare att slentrianmässigt begära utdrag ur registret. Men hon säger också att man i så fall måste se över om fler arbetsgivare än i dag ska ha rätt att begära registerutdrag.

Både fack- och arbetsgivarorganisationer är positiva till att lagen ses över och även från politiskt håll finns det ett stöd. Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad säger att det är viktigt att personer får en andra chans i arbetslivet. 

– När det gäller känsliga arbetsuppgifter eller barn och ungdomar så ska det vara lagreglerat och självklart möjligt att kontrollera. Men när det gäller övriga arbetsuppgifter eller arbetsplatser kan vi inte ha en ordning där man i princip slentrianmässigt begär ut integritetskänsliga uppgifter. Även om man kanske begått ett brott för tio år sedan, någon gång måste det få vara ett avslutat kapitel så att man kan få en ny chans i arbetslivet, säger Roger Haddad (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista