#metoo

Norsk toppolitiker petas

1:55 min

En av Norges ledande socialdemokrater, Trond Giske, stängs av från sin post efter anklagelser om sexuella trakasserier mot flera kvinnor i Arbeiderpartiet.

På tisdagen hade Arbeiderpartiets styrelse krismöte om anklagelserna mot Trond Giske.

– Vi har varit samlade för att diskutera hanteringen av larm om sexuella trakasserier, sa partiledaren Jonas Gahr Støre vid en presskonferens efter mötet.

– Det är krävande saker, i första hand i förhållande till de som har sett det som nödvändigt att larma, de som har upplevt händelser där de har sett sig utsatta för sexuell trakassering eller annat kränkande beteende.

51-årige Trond Giske är före detta näringsminister och sedan 2015 vice ordförande i Arbeiderpartiet. Han har tidigare pekats ut som en möjlig framtida partiledare, fast frågan är hur stor den chansen är nu.

I kölvattnet efter metoo-kampanjen har flera kvinnor i partiet anklagat Trond Giske för sexuella trakasserier. Partiledaren Jonas Gahr Støre poängterade gång på gång under presskonferensen att han tror på de som har anmält.

– Vi tror på de som larmar, vi tror på de larm som kommer.

Partiledningen är tystlåten om detaljer kring de sexuella trakasserier som vittnena anklagar Giske för, och man poängterar värdet i att även den anklagade ska få ge sin bild av vad som har hänt.

På måndagskvällen meddelade Arbeiderpartiet att Trond Giske stängs av från posten som vice ordförande, på obestämd tid, i väntan på att anklagelserna ska utredas inom partiet.

Giske själv är sjukskriven sedan den 22 december. Han har gjort vissa medgivanden om olämpligt beteende, men har hävdat att det i debatten har kommit fram direkt felaktiga påståenden om hur han har agerat.

Formellt är Trond Giske vald som vice ordförande fram till nästa landsmöte, våren 2019. Partiledare Støre säger att det är han som bestämmer om och när den avstängde Giske ska komma tillbaka.

– Jag är den överordnade i den situationen. Här är det jag som chefen, och jag tar det beslutet. Det har partistyrelsen stöttat.