Nikki Haley
Nikki Haley Foto: Mark Lennihan

USA begär extra möte i FN:s säkerhetsråd om Iran

USA kallar till ett extra möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av protesterna i Iran.

– Det iranska folket längtar efter frihet. Alla frihetsälskande människor borde stå upp för dem, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley på en presskonferens.

Hon vill att både FN:s säkerhetsråd och UNHC kallar till ett extra möte om situationen i landet där 21 människor har dödats i landsomfattande protester.

Haley meddelade också att USA ska fullfölja planen och dra in bistånd till Pakistan. Beslutet kommer efter att USA:s president Donald Trump skrev i sin första tweet för 2018 att Pakistan "tillhandahåller en trygg fristad för terrorister som vi jagar i Afghanistan" men inte längre. 

Han skrev även att USA "dåraktigt" gett Pakistan mer är 33 miljarder dollar i bistånd under de senaste 15 åren, och det enda de fått tillbaka är "lögner och svek".

En förklaring till den skärpta tonen från USA kan vara att Pakistan i november släppte Hafiz Saeed på fri fot. Hafiz Saeed har koppling till talibanerna i Afghanistan och var en av de misstänkta huvudmännen i terrordåden i Bombay 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".