Sahlgrenska sjukhuset.
Sahlgrenska sjukhuset. Foto: TT

Sahlgrenska skyndar på behandling av nyfödda

1:46 min

I morgon, onsdag, räknar Sahlgrenska universitetssjukhus med att samtliga nyfödda som utsatts för mässlingssmitta ska ha fått skyddande behandling.

Enligt de senaste uppgifterna från Sahlgrenska sjukhuset som Ekot tagit del av handlar det om 54 spädbarn som utsatts för mässlingssmitta av personal på sjukhuset.

Barnen ska erbjudas behandling som skyddar mot mässling.

– Vi erbjuder immunglobulin ifall de skulle vara smittade. Risken att någon smittats är mycket liten men den finns, säger Görel Nergelius, chefsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Under onsdagen kommer alla nyfödda kommer att ha erbjudits skydd. Görel Nergelius vill lugna de berörda familjer som känner oro och som ställer frågor till vården.

– Med denna behandling så får barnen ett nästan fullgott skydd. Och om de mot förmodan skulle få mässling blir sjukdomen lindrigare och de smittar inte lika mycket, säger Görel Nergelius.

Parallellt pågår ett arbete med att kartlägga immunstatusen hos sjukhusets samtliga anställda och erbjuda de som behöver vaccin.

Det är ett arbete som kräver tid och resurser och som precis har inletts.

– Vi har 17 000 anställda så det kommer att ta tid.

Görel Nergelius skulle gärna se nationella riklinjer om vaccination av vårdpersonal.

– Det skulle vi ha mycket att vinna på, om vi kunde komma fram till ett nationellt konsensus så att alla inom vården gör likadant, säger Görel Nergelius, chefsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Under dagen har olika uppgifter kommit från Sahlgrenska om antalet nyfödda som utsatts för mässlingssmitta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista