Förbud mot elfenbenshandel välkomnas

1:43 min

Från och med nyår är det förbjudet att handla med elfenben i Kina - något som experter tror kommer rädda tusentals elefanters liv varje år.

– Elfenben är inte längre en kommersiell produkt. När handeln upphör, upphör dödandet också, säger Kinas berömda basketstjärna Yao Ming i en reklamfilm från djurskyddsorganisationen WildAid.

Filmen är en del av en stor kampanj om att Kina från och med nyår tillämpar Kina den nya lag som helt förbjuder handel med elfenben. Tidigare har gammal elfenben varit tillåten att handla med, men svårigheter att skilja ny elfenben från gammal har drivit på illegal jakt och handel och Kina har ensamt stått för runt 70 procent av den globala efterfrågan.

Så att Kina nu sätter helt stopp ses av djurskyddsorganisationer som ett historiskt steg för att rädda den här i Afrika hårt ansatta elefanten.

För hundra år sedan fanns det uppskattningsvis tio miljoner elefanter i värden, men elfenbenshandel i Europa, USA, Japan och på senare decennier främst Kina har stadigt tunnat ut stammen. Nu finns bara några hundra tusen elefanter kvar.

Uppskattningar visar dessutom att runt 30 000 av dem dödas illegalt varje år, och nationalparker över hela Afrika lägger stor möda och enorma summor på att skydda sina djur från tjuvjägare.

Men det finns orosmoln kvar. Hong Kong har ännu inte förbjudit handeln, och även när de gör det så är frågan hur myndigheterna i både Kina och på flera håll i Afrika kommer lyckas med att stoppa den illegala handeln.