Donationer strömmar in till nytt upprop

1:09 min

I uppropet Time's up vill initiativtagarna från amerikanska filmbranschen ge stöd till kvinnor utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatser över hela USA.

Ett av målen med Time's up är enligt initiativtagarna att samla pengar till en fond för kvinnor som behöver juridisk hjälp efter att ha utsatts för sexuella trakasserier - en fond som är tänkt för städerskor, fabriksarbetare, sjuksköterskor och andra som inte tjänar lika bra som folk i filmbranschen men som också utsätts för den typ av trakasserier som Metoo-uppropet satt fokus på.

Redan efter ett dygn var målet om 15 miljoner dollar - motsvarande över 120 miljoner kronor, nästan uppnått sedan mängder av donationer anmälts.

Bakom Time's up står en grupp kända skådespelerskor som Natalie Portman och Reese Witherspoon - tillsammans med andra personer från den amerikanska filmindustrin. Det var här metoorörelsen startade i höstas sedan en rad kvinnor trätt fram och berättat om hur de utsatts för övergrepp. Och över hela USA har kvinnor sedan dess trätt fram och vittnat mot en rad kända män.

Igår var sista dagen på jobbet för den demokratiske senatorn Al Franken som tvingats avgå på grund av anklagelser om sextrakasserier. Samma dag ersattes tv-ankaret Matt Lauer permanent av en kvinnlig programledare sedan han fått sparken på grund av upprepade övergrepp. 

Frågan många ställer sig är nu i vilken utsträckning filmbranschen och andra arbetsplatser kommer att förändras på lång sikt, bortom avskedanden och programförklaringar.

Inför söndagens Golden Globe-gala i Hollywood uppmanar Time's up alla kvinnor att klä sig i svart för att markera krav på förändring.