Micheil Saakasjvili och demonstranter.
Georgiens expresident Micheil Saakasjvili. Foto: TT

Saakasjvili i rätten igen

1:34 min

Ännu ett varv i den rättsliga processen mot den georgiska exguvernören och oppositionsledaren Micheil Saakasjvili hålls i dag. Hans försvarsadvokat hävdar att den georgiske expresidenten kan bli deporterad.

Flera av hans georgiska medarbetare har satts på enkelt flyg från Kiev till Georgiens huvudstad Tbilisi. I dag kan det bli expresident Mikheil Saakasjvilis tur. Det hävdar i alla fall hans försvarsadvokat inför ännu en domstolsrunda.

Saakasjvili utsågs till guvernör i Odessa, för att rensa upp i korruptionen, av den ukrainske presidenten Petro Porosjenko. Men Saakasjvili vände sin forne studiekamrat och vän ryggen och avgick från guvernörsposten. Sen dess har han bildat en politisk rörelse vars mål är tidigarelagda val och att få Porosjenko avsatt.

I somras berövades så Saakasjvili sitt ukrainska medborgarskap, på order av presidenten. Men han tog sig in i Ukraina ändå i september som statslös. I oktober inleddes tältprotesten utanför parlamentet i Kiev. Motdraget från makthavarna blev att anklaga Saakasjvili för förräderi.

En bandinspelning sägs bevisa att han fått pengar från ryskstyrda ukrainska oligarker i öst. Rättssaken har fått kritik av oberoende människorättsorganisationer, EU och USA.

Saakasjvili har gripits av polis, fritagits av sina anhängare i en spektakulär aktion, som blev viral på sociala medier. Han har vägrat gå till förhör, gripits igen, placerats i husarrest, friats från husarrest i domstol.

Och i dag kommer alltså ett nytt varv i det som blivit något av en säregen såpa i ukrainsk politik. Om han slängs ut från Ukraina är Nederländerna beredda att ta emot honom och ge honom medborgarskap, eftersom han är gift med en holländska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista