Nordkorea: Linje öppnas för samtal med Sydkorea

1:04 min

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har beordrat att en kommunikationskanal med Sydkorea, en så kallad hotline, öppnas i dag. Vid åttatiden kom de första uppgifterna från Sydkorea som säger att "preliminära kontakter" med Nordkorea har inletts.

Syftet ska vara att diskutera förhållandet mellan länderna och från sydkoreanskt håll kommer positiva reaktioner på den nyväckta dialogen. En talesperson för Sydkoreas president säger att initiativet är "väldigt betydelsefullt".

En öppen kommunikationslinje mellan Nord- och Sydkorea kan bli betydelsefull om den leder till nya samtal mellan länderna. Kontakten bröts 2016 i samband med stängningen av det gemensamma industrikomplexet Kaesong i Nordkorea.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un antydde i sitt nyårstal att hans regering kan vara intresserad av att skicka en delegation till Sydkorea i samband med vinter-OS där i februari.

I Sydkorea har det nordkoreanska utspelet väckt blandade reaktioner. Chefen för återföreningsmyndigheten erbjöd genast högnivå-samtal med Pyongyang redan nästa vecka, medan president Moon har sagt att et närmande också måste beröra kraven på nedrustning av nordkoreanska kärnvapen, och premiärministern har varnat för att samtalen med Nordkorea kan bli svåra.

Den amerikanska FN-ambassadören har uttryckt sig kritiskt om nya direktsamtal mellan Nordkorea och Sydkorea.

Men utsikterna för nya samtal bemöts med välkomnande från Kina, som hoppas att spänningarna på Koreahalvön ska lösas genom internationella förhandlingar.