Rohani anses ha mest att förlora på protesterna i Iran

1:40 min

I dag är det en vecka sedan protesterna i Iran inleddes. En demonstrationsvåg som av vissa fått smeknamnet äggrevolutionen eftersom det handlar om priset på baslivsmedel. Demonstranterna vänder sig mot hela det religiösa etablissemanget, men det är president Rohani som anses ha mest att förlora på protesterna.

90 procent av de som gripits den senaste veckan är under 25, de var för unga för att delta i den gröna protestvågen 2009 - när slagorden handlade om yttrandefrihet och politiska fångar.

Nu handlar protesterna om priset på ägg, en arbetslöshet som kan vara så hög som 40 procent och ett missnöje med vad Iran väljer att lägga pengar på. Ett slagord som hörts lyder: Låt Syrien vara, gör något för mig.

Men flera politiska bedömare ser också protestvågen i ljuset av den interna maktkampen i Iran - mellan de konservativa principalisterna och president Rohani. 

Den kände reformvänlige ekonomen, Saeed Leylaz kallade det som skett en kupp mot Rouhani.  Andra kända reformivrare har till och med avfärdat demonstranterna som en potatisätande mobb och antytt att det är Irans konservativa krafter som ligger bakom detta försök till underminering av presidenten - till förmån för den högste andlige ledaren, den betydligt mer hårdföre Ayatollah Khamenei.  

Rouhani gick till val på att förbättra Irans ekonomi med hjälp av kärnenergiavtalet och för två år sedan lyckades hans regering få ner inflationen från 40 procent till 12 procent. Men sen dess har utländska investeringar uteblivit och ekonomin har inte förbättrats.

Och medan demonstranterna protesterar mot hela det iranska etablissemanget, den islamiska staten och religiösa ledningen, så är det få bedömare som tror att demonstrationerna är ett existentiellt hot med det religiösa ledarskapet. Den mest sårbare är president Rohani.