Tågtrafiken igång efter stor polisinsats, utreds som förberedelse till sabotage

1:31 min

All tågtrafik stoppades på morgonen mellan Älvsjö och Stockholms södra, strax söder om Stockholms central. Polisen utreder nu händelsen som förberedelse till sabotage.

Polisen larmades strax efter kl 5 på morgonen efter att en eller flera obehöriga personer ska ha setts på spåren i närheten av Södra station. Polisens bombgrupp avslutade sin insats runt kl 9 på morgonen utan att ha hittat varken personer eller föremål, bekräftar Kjell Lindgren på Stockholmspolisen. 

Polisen utreder nu händelsen som förberedelse till sabotage, men vill inte gå in på detaljer. 

– Det är ju så att när det är obehöriga personer på spåret så måste vi ju ställa frågan om vad dom gjorde där, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen. 

Han vill inte säga hur många personer det rör sig om men säger att polisen jobbar med att identifiera de som tagit sig in på spårområdet. 

Både pendeltågstrafiken och fjärrtågen dras med stora förseningar efter tågstoppet som varade i över tre timmar. 

– Det har varit ett långt stop och en väldig röra under morgonen, säger Jesper Pettersson, på SL:s presstjänst. Trafiken kommer dras med stora följdförseningar under hela förmiddagen. 

Att tågen stoppas efter att obehöriga synts på spåren är inte ovanligt enligt Trafikverket. Olovligt beträdande av tågspåren kan ge upp till 3000 konor i böter enligt Trafikverkets hemsida. 

Det är dock mindre vanligt att bombtekniker kallas till platsen, men enligt Towe Hägg på Stockholmspolisen var det inget speciellt som gjorde att polisen ringde in bombtekniker. 

– I det här fallet hade vi personer som setts på spårområdet, vi vet inte varför dom var där. Då gjorde vi så att vi tog med oss bombtekniker i arbetet redan från början för att söka igenom området.