Ny studie spräcker myten om riskkapitalister

2:09 min

Riskkapitalbolag är bra för samhällsekonomin, enligt en ny studie. Bolagen skapar jobb och höjer produktivitet.

 "Greed is good" eller girighet är bra, girighet fungerar säger riskkapitalisten Gordon Gekko i den gamla storfilmen Wall Street. Karaktären, spelad av Michael Douglas, lägger ut texten om hur bra det är att lägga ned olönsamma delar av företag och att sparka folk.

Den här filmen och nu tv-serien Billions, har skapat många fördomar om riskkapitalbolag, säger Elisabeth Tand Ringqvist, ordförande för riskkapitalbolagens förening SVCA.

– Det finns absolut en bild av att riskkapitalbolag hanterar övergångar från en ny ägare väldigt brutalt med att säga upp människor. Jag tror att det kommer från filmens värld.  

Men stämmer den bilden? Nej, inte vad gäller antalet anställda i alla fall, enligt en ny studie. Jo, folk får sluta när riskkapitalbolagen kommer in, men nya anställs inom några år. Det säger en av författarna, Joacim Tåg, forskare på institutet för Näringslivsforskning. De som faktiskt råkar illa ut är de med svagast ställning på företaget, säger Joacim Tåg.

– Har man arbetsuppgifter som kan flytta till utlandet så är det större risk att man blir av med sitt jobb. Även om man har arbetsuppgifter som är lätta att automatisera och ersätta med datorer och robotar löper man större risk.

Men är allt frid och fröjd då? Nej, om bolagen tjänar pengar men gör ett dåligt jobb så är det förstås inte bra. Joacim Tåg kan tänka sig att forska mer på riskkapitalbolag inom skola vård och omsorg.

Och Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef Unionen, säger så här:

– Det vet jag inte spontant om jag tycker att det finns någon sektor där riskkapitalet bör hålla sig borta, men som ägare ska man naturligtvis ha mål om att utveckla verksamheten. Har man inte det ska man hålla sig borta från välfärdssektorn.