Oppositionspolitikern Meral Akşener och Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan Erdogan
Oppositionspolitikern Meral Akşener och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Erdogan Foto: TT

Oppositionsledare: Civila utbildas i att hantera vapen inför nästa års val i Turkiet

"Gör allt för att säkerställa en valvinst"
1:44 min

I Turkiet hävdar en av de mest kända oppositionspolitikerna att civila utbildas i att hantera vapen inför nästa års val.

Oppositionspolitikern Meral Akşener varnar för att beväpnade planerar att ställa till kaos om valresultatet går emot det styrande AK-partiet.

I minst två turkiska provinser påstås det finnas träningsläger där civila utbildas att hantera vapen, i Tokat vid Svartahavskusten och den centrala provinsen Konya.

Det hävdar partiledaren för det nybildade nationalistiska İyi -partiet, översatt goda-partiet, förre inrikesministern Meral Akşener.

Enligt Akşener förbereds grupper av människor för det som i Turkiet kallas val-säsongen. De beväpnade ska enligt henne orsaka kaos och oreda om valresultatet inte är till det styrande AK-partiets belåtenhet.

Enligt planen ska lokalval, parlamentsval och presidentval hållas nästa år, men Meral Akşener säger att det mesta tyder på att president- och parlamentsvalet kommer att tidigareläggas för att gynna AK-partiet.

Hon tror att de kommer att hållas redan till sommaren på det i Turkiet symboliska datumet 15 juli, datumet för kuppförsöket.

I en intervju i den sekulära, oppositionella tidningen Sözcü säger Meral Akşener att president Erdogan aldrig skulle missa chansen att hålla valet den 15 juli, särskilt när det som i år infaller en söndag.

Vapenträningen ansvaras enligt Akşener av en säkerhetsstyrka som kallas SADAT, de består av en grupp soldater som avskedats från armén på grund av sina reaktionära aktiviteter och SADAT står det styrande AK-partiet nära.

Ledaren för SADAT nekar till anklagelserna men Meral Akşener menar att AK-partiet nu gör alla förberedelser för att säkerställa en valvinst. Hon kräver också en utredning om anklagelserna som ska presenteras inför samtliga politiska partier.

Ingen i det styrande AK-partiet har hittills kommenterat Meral Akşeners med turkiska mått grova anklagelser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".