Nordkorea är pressat av sanktioner

1:19 min

I morse svensk tid återupprättades en telefonkontakt i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.

Nordkoreas kontaktman för Sydkorea Ri Son-gwon sade i dag att det var Kim Jong-un som gav order om att återuppta telefonförbindelsen med Sydkorea.

Den brutna förbindelsen mellan Nord- och Sydkorea återupptogs genom att den nordkoreanska sidan först ringde upp en sydkoreanska och båda sidor talade i 20 minuter för att pröva förbindelsen, enligt uppgifter från den sydkoreanska myndigheten för återförening till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Öppningen av telefonlinjen mellan Nord- och Sydkorea genom den internationella militärposteringen i byn Panmunjom kan leda till återupptagna förbindelser mellan länderna.

Den tidigare dagliga telefonkontakten avbröts 2016 i samband med att den dåvarande president Park Geun-hye i Sydkorea stängde det gemensamma industrikomplexet Kaesong i Nordkorea. Regeringarna i det delade Korea har inte haft fysiska möten på mer än två år.

Det är fortfarande inte klart om Nordkorea kommer att tacka ja till den sydkoreanska återföreningsmyndighetens erbjudande om ett möte redan nästa vecka. Officiellt ska mötet handla om hur Nordkorea skulle kunna delta i vinter-OS som ska hållas i Sydkoreanska Pyeongchang i februari. Men president Moon har sagt att ett närmande till Nordkorea också måste beröra kraven på nedrustning av nordkoreanska kärnvapen, och premiärministern har varnat för att samtalen med Nordkorea kan bli svåra.

Nordkoreas ekonomi har under många är pressats av FN-sanktioner mot landets kärnvapenprogram. Tidigare har Nordkoreas ledning varit villig att delta i internationella nedrustningssamtal i utbyte mot bistånd i form av mat och bränsle. Men kärnvapenprogrammet har ändå fortsatt med underjordiska provsprängningar och allt längre uppskjutningar av robotar.

Det finns tecken som tyder på att nordkoreaner nu drabbas hårt av de senaste sanktionerna, bland annat genom att fiskare pressas att göra farliga fisketurer som kan ge både mat och utländsk valuta sedan till exempel export av nordkoreansk textil blivit förbjuden. FN:s nödhjälpsprogram har också varnat för att sanktionerna försvårar matbistånd som en stor del av befolkningen i Nord är beroende av.

Men även om Nordkorea är pressat av sanktioner, tyder ingenting på att regimen skulle vara villig att göra sig av med sina nyvunna kärnvapen.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley har uttryckt sig kritiskt om nya officiella direktsamtal mellan Nordkorea och Sydkorea. Kina däremot välkomnar nya samtal.