Premiärminister Hailemariam Desalegn

Uppgifter: Etiopien släpper politiska fångar

1:49 min

Etiopiens premiärminister ska ha meddelat det överraskande beslutet idag. Vår korrespondent rapporterar.

Åtalen mot alla politiska fångar ska läggas ner och alla som redan dömts ska benådas. Beskedet kom överraskande från Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn idag, rapporterar flera nyhetsbyråer och lokala medier. Desalegn ska också ha lovat att den federala säkerhetspolisens ökända fängelse Maekelawi ska stängas och göras om till ett museum.

Förutom att Etiopiens regering nu för första gången verkar erkänna att det finns politiska fångar i landet så är uttalandet anmärkningsvärt från en regim som är känd för notoriska övergrepp och fängslanden av politisk opposition, intellektuella och journalister. 

Beskedet kom under en presskonferens med alla ledare inom Etiopiens federala regeringspartiallians Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front, EPRDF. Alliansens medlemmar är likasinnade partier från det federala Etiopiens alla etniska grupper – en allians som styrt landet i över 20 år, men som har knakat betänkligt i fogarna den senaste tiden.

Anledningen är oromofolkets uppror mot den federala regeringen som har tärt på lojaliteten inom alliansen. Oromo är Etiopiens största folkgrupp, men har aldrig haft motsvarande politiskta inflytande och anklagar regeringen för generationer av förtryck och ekonomisk marginalisering.

Upproret i Oromia har gjort att oromofolkets medlemsparti i EPRDF Oromo Peoples' Democratic Organization, OPDO, på senare tid har hamnat i intern opposition och i allt större grad tagit oromo-demonstranternas parti. En förskjutning i maktbalansen som med tiden blivit ohållbar för premiärminister Desalegn.

Dagens besked, om det stämmer och verkligen verkställs, innebär att regeringen nu byter taktik från våld och förtryck till eftergifter och dialog.

Namnkunniga etiopiska människorättsaktivister och oppositionella har uttrtyckt försiktig optimism efter beskedet men påminner om att inget är säkert förrän vi ser att det faktiskt sker.

Den svensk-etiopiske läkaren Fikru Marù sitter fängslad i landet sedan 2013 men det finns inga uppgifter som tyder på att han omfattas av premiärministerns uttalande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista