Flygplatsen Charles de Gaulle i Paris.
Flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. Foto: Dalton Bennett/ TT

Franska staten väntas sälja flygplatser i Paris

1:39 min

För att frigöra kapital för investeringar väntas den franska staten sälja ut andelar i företag där man är delägare. Den försäljning som tycks mest aktuell gäller bolaget Aéroports de Paris, ADP, som äger de stora flygplatserna i Paris.

I dag återsamlas den franska regeringen efter juluppehållet och på agendan under det nya året står reformer.

Ryktena har hörts en längre tid nu om att den franska staten är på väg att sälja eller minska sitt majoritetsinnehav i bolaget ADP, ägaren av flygplatserna Charles de Gaulle och Orly i Paris.

I dag äger franska staten 50,6 procent i ADP med ett marknadsvärde på 15,7 miljarder euro eller motsvarande 154 miljarder svenska kronor.

Inget beslut är fattat ännu och ingen vill bekräfta uppgifterna men Financial Times skriver i dag att den franska staten enligt samstämmiga källor har gett uppdraget att undersöka försäljningsalternativen till Bank of America Merill Lynch.

ADP äger även marken vid flygplatserna och en möjlighet är att bolaget delas så att staten behåller kontrollen över marken och byggnaderna medan företagsförvaltningen säljs.

En möjlig köpare skulle den näst största aktieägaren kunna vara, det franska transportföretaget Vinci som äger 8 procent.

Om den franska staten minskar sitt innehav i de franska flygplatserna kan den bana vägen för ytterligare försäljningar under året.

President Macron, som väntas fortsätta sitt reformarbete i samma höga takt som hittills, behöver frigöra pengar bland annat till en fond för innovationer.

Under året som gått har den franska staten minskat sitt aktieinnehav i ett par av de 81 företag där de i dag är delägare. Det gäller bilföretaget Renault och energiföretaget EDF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista