Oljecisterner.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Venezuela väntas släppa ägandet i Nynas

1:51 min

Det är bara en tidsfråga innan Venezuela måste släppa ägandet i Nynas. Det menar forskaren León Poblete efter att långivare börjat kräva venezolanska tillgångar som kompensation för uteblivna inbetalningar.

– Jag är faktiskt väldigt förvånad att Venezuela fortfarande äger hälften av företaget, för just nu behöver de ha likviditet. De behöver pengar, säger forskaren León Poblete som är knuten till både Uppsala och Stockholms universitet.

Trots att Venezuelas ekonomi länge varit körd i botten och bristen på allt från mediciner till mat är akut, så har landets ledning prioriterat inbetalningarna till de utländska långivarna. Men det klarar man inte längre och nu försöker man istället förhandla om villkoren.

Samtidigt har nordamerikanska kreditgivare startat rättsprocesser där de kräver att få tillbaka sina pengar genom att överta venezolanska tillgångar. Bland annat kanadensiska Crystallex driver en process med målet att ta kontroll över raffinaderijätten Citgo, som är ett av de största raffinaderibolagen i USA, men som ägs av Venezuelas statliga oljebolag PDVSA.

Det hela har dock kompliceras av att det visat sig att Venezuela lämnat Citgo-aktier som säkerhet för lån från Ryssland, vilket i sin tur kan innebära att raffinaderier och oljeledningar i USA hamnar i ryska händer om lånen inte betalas.

Men statliga PDVSA äger även hälften av Nynas, tidigare Nynäs Petroleum, som har en lång historia i Sverige. Bolaget grundades av Axel Ax:son Johnson och det första raffinaderiet började byggas år 1928 i Nynäshamn. Och det förvånar Leon Poblete att Venezuela inte redan gjort sig av med sin andel där för att få in pengar. Särskilt med tanke på att den venezolanska regeringen tidigare signalerat att man är beredd att sälja.

– Antingen handlar det inte om så stora summor just när det gäller Nynas och att man därför valt att inte ta det först. Eller så beror det på att skiljedomstolarna har valt att fokusera på USA och de stora tillgångarna där, som Citgo i det här fallet. Eller så skulle det kunna vara så att det rent juridiskt är mycket mer komplicerat än man tänkt sig att skiljas från företaget, säger han.

Huruvida PDVSA kan behöva göra sig av med sitt ägande för att få loss kapital säger Nynas kommunikationschef Hans Östlin till Ekot att det ”helt och hållet är en fråga för ägarna och inget vi som bolag kan kommentera eller ha inflytande över”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista