Polens nya premiärminister Mateusz Morawiecki har idag gjort sitt första officiella besök till Ungern.
Polens nya premiärminister Mateusz Morawiecki har idag gjort sitt första officiella besök till Ungern. Foto: Gergely Botar/TT

Skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik

1:29 min

Polens nya premiärminister Mateusz Morawiecki gjorde under onsdagen gjort sitt första officiella besök till Ungern.

– EU har misslyckats med sin migrationspolitik, sa Ungerns premiärminister Viktor Orban på en presskonferens på onsdag.

EU:s flyktingkvoter får ett fortsatt nej från Ungern och Polen, länderna vill själva kunna besluta om vem de tar eller inte tar emot.

Resultatet efter dagens möte mellan honom och Polens premiärminister Morawiecki var klart och tydligt: de vill att deras åsikt och vision om EUs framtid skall räknas.

Mötet kommer bara några veckor efter att EU tog det historiska beslutet att för första gången agera för att aktivera artikel sju mot Polen.

Premiärministern från partiet Lag och rättvisa hann knappt tillträda i december förrän EU kom med beskedet - en sorts varning från kommissionens sida till Polen om att inte bryta mot EU:s demokratiska principer.

I förlängningen skulle EU:s agerande kunna leda till att Polen förlorar sin rösträtt i rådet, men Polen kan räkna med att Ungern lägger in sitt veto mot ett sådant beslut.

Bakgrunden är EU:s trytande tålamod med den polska regeringen som vill driva igenom flera omstridda lagar. Också Polens motstånd mot att ta emot flyktingar, har retat EU.

Men på hemmaplan har Morawiecki andra utmaningar. Bland annat nyhetsbyrån AP rapporterar om att tusentals läkare i Polen protesterar mot att sjukvården är så dåligt organiserad och underbemannade.

Köerna för olika ingrepp kan vara otroligt långa. Läkarna vägrar nu jobba övertid. Oppositionen hoppas därför att hälsoministern byts ut i ett ministerbyte i regeringen, som förväntas ske snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista