Donald Trump och Jerusalem.
FN går emot USA:s ambassadbeslut. Foto: TT

Palestinska myndigheten rasar över Donald Trumps hot

2:03 min

Den palestinska myndigheten rasar över USA:s president Donald Trumps hot att dra in de ekonomiska bidragen till palestinierna.

I ett tweet sent i går kväll skrev Trump att USA betalar hundratals miljoner dollar om året utan att få varken uppskattning eller respekt.

Han undrar varför USA ska fortsätta med sina utbetalningar om inte palestinierna vill prata fred.

Först var det USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som hotade att dra in USA:s stöd till FN:s organ för palestinska flyktingar tills palestinierna återvänder till fredsprocessen.

Sedan skrev president Trump i en tweet att USA nu har tagit bort Jerusalem som förhandlingsfråga och att Israel kommer att behöva betala mer för det, men eftersom palestinierna inte längre är villiga att diskutera fred så frågar han sig varför USA ska göra några mer utbetalningar till dem.

Men uttalandet väcker ont blod bland palestinierna, som sedan Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad vägrat förhandla med USA.

President Mahmoud Abbas kontor menar att Jerusalem inte är till salu, varken för guld eller silver. Och om USA verkligen bryr sig om Mellanöstern borde de istället se till att de internationella avtalen om 1967 års gränser med östra Jerusalem som palestiniernas huvudstad, verkligen sätts i verket.

Andra palestinska talesmän menar att palestinierna aldrig kommer att vika sig för vad man kallar "amerikansk utpressning". Palestinska myndigheten rasar över Donald Trumps hot

Men faktum är att indragna amerikanska utbetalningar kan påverka palestinierna kraftigt. 2016 betalade USA 319 miljoner dollar till främst FN-organ verksamma i Gaza och på Västbanken, men också till den palestinska myndigheten.

Indraget bistånd kan leda till en humanitär kris på Gazaremsan men också till försämrad säkerhet för Israel eftersom den palestinska myndigheten, som också får del av biståndet, samarbetar med Israel i just säkerhetsfrågor.

Trumps uttalande hyllas av bland annat Israels kulturminister.

Medan den förre fredsförhandlaren och oppositionspolitikern Tzipi Livni varnar för konsekvenserna, och menar att regeringen på allvar borde tala om för Trump att det är i Israels intresse att förhindra en humanitär kris i Gaza.

Istället borde han fortsätta stödja palestinska säkerhetsstyrkor som samarbetar med Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista