Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall.
Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall sitter fängslad i Etiopien. Foto: Privat

Svenske hjärtläkaren Fikru Maru fortfarande fängslad

1:17 min

Etiopien friger politiska fångar men den frihetsberövade svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru som sitter fängslad sedan 2013 omfattas troligen inte av det oväntade beskedet.

– Vi har inte fått besked om att Fikru kommer att omfattas av amnestin, vare sig via UD eller på något annat sätt. Jag skulle vilja det, men jag tror tyvärr inte att så är fallet, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner.

Den fullständiga listan över personer som frisläpps väntas under onsdagskvällen. Då beräknas ett säkrare besked komma om vilka som berörs av Etiopiens amnesti.

– Det ser vi med spänning fram emot, säger Hans Bagner.

Fikru Maru är dömd till fängelse i fyra år och åtta månader i Etiopien. Han fälldes efter en lång process, som började efter att han förde in sjukvårdsmaterial i landet.

Detta straff är avtjänat, enligt Marus advokat. I dagsläget sitter Fikru Maru fängslad medan en ny rättegång pågår.

Denna gång anklagas han för terroristbrott. Maru misstänks ligga bakom ett fängelseupplopp som ledde till en brand, i vilken flera fångar omkom. Exakt vad som skett är omdiskuterat. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista