Premiärminister Édouard Philippe
Foto: Benoit Tessier/TT

Frankrike vill förbättra asymottagandet

1:41 min

Nu väntas flera lagförändringar inom bland annat asylmottagandet och våld mot kvinnor. Men inga konkreta förslag presenterades.

Premiärminister Édouard Philippe presenterade det som han kallar "bullar" eller de reformer som den franska regeringen planerar under årets första månader och sa att man önskar driva upp tempot i reformarbetet ytterligare.

Flera lagförändringar väntas inom framför allt det sociala området, bland annat en förändrad arbetslöshetsförsäkring och ett nytt lärlingssystem.
Men allra först gäller det omställningar för företagen för att främja tillväxt och kompetenshöjning.

Även inom asylmottagandet är ändringar på gång för att, som Édouard Philippe sa, värna asylrätten och bättre ta emot asylsökande. Men han presenterade inte några närmare detaljer om hur det ska göras. Under våren kommer man också att lägga fram ett lagförslag om våld mot kvinnor.

Den 22 januari har det gått 55 år sen det så kallade Élyseetraktatet slöts, som knöt vänskapsband mellan de forna fiendeländerna Frankrike och Tyskland. Datumet ska högtidlighållas genom att ländernas samarbete ska stärkas och vissa regelverk ska samordnas inom skatte-, försvars-, utvecklings- och klimatfrågor.

De båda ländernas parlament ska också samordna lagstiftning är det tänkt och det har fått ett av partierna i det franska parlamentet att gå i taket. Vänsterradikala La France Insoumise säger enligt tidningen Le Figaro att de vägrar att skriva under ett sådant dokumentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista