Revolutionsgardet: Uppviglingen i Iran är över

1:56 min

Befälhavaren för Irans revolutionsgarde säger att oroligheterna som skakat Iran de senaste dagarna nu är över. Under onsdagen har det hållits stora manifestationer till stöd för regimen på flera olika platser i landet. I dag greps också en europeisk medborgare, misstänkt för infiltration.

Vi kan nu annonsera slutet på uppviglingen, sa Mohammad Ali Jaafari, befälhavare för Irans revolutionsgarde, enligt nyhetsbyrån AFP. Han sa också att demonstrationerna mot regimen aldrig lockat fler än 1500 personer på de orter där de genomförts och att det totala antalet iranier som deltagit i den senaste veckans protester inte var fler än max 15 000.

Det finns inga oberoende källor som kan bekräfta eller dementera uppgifterna, demonstranterna har främst använt sig av sociala medier för att sprida bilder och videoklipp och myndigheterna har allvarligt begränsat möjligheterna att kommunicera via Twitter, Facebook. Telegram och Instagram.

På iransk statsTV visades idag istället bilder på de tiotusentals människor som tågade idag för att visa sitt stöd för den iranska regimen - med flaggor och bilder på den högste ledaren Ayahtollah Khamenei. Talkörerna i dessa manifestationer löd: vi offrar vårt blod för vår ledare och död åt uppviglarna.

Protesterna mot regimen fortsatte ändå, på mindre orter, men kraften i dem ser ut att ha avtagit betydligt de senaste två dygnen.

I västra Iran, i staden Borujerd, har en europeisk medborgare gripits. Enligt lokala iranska myndigheter ska personen i fråga vara utbildad av Europeisk underrättelsetjänst och lett kravaller i Iran.

Profilen stämmer väl överens med de anklagelser om utländsk inblandning som Iran riktat mot omvärlden. Ayatollah Khamenei sa igår att Irans fiender använder pengar, vapen politik och spioner för att infiltrera och skapa problem i den islamiska republiken.