Kvinna mot vit bakgrund.
Island ökar sjukvårdsbudgeten med 8,5% 2018, enligt sjukvårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Islands sjukvård får uppsving

1:57 min

På senare år har det kommit larmrapporter om undermåliga sjukhuslokaler och andra problem inom isländsk vård. Den nya koalitionsregeringen vill nu kraftigt öka satsningen på sjukvård.

– Vi borde göra det bättre! Vi är bland de rikaste länderna i världen, så vi borde ha en mycket bra sjukvård, säger Islands sjukvårdsminister Svandís Svavarsdóttir till Ekot

Sjukvård har varit väljarnas viktigaste fråga i de två isländska nyvalen sedan hösten 2016. Samma år skrev mer än var fjärde islänning under ett upprop på internet med krav om kraftigt ökade satsningar på sjukvård.

Mannen bakom uppropet, den kände läkaren och företagsledaren Kári Stefánsson, har sagt till Ekot att läkarna på Islands nationella sjukhus tvingas hantera i genomsnitt dubbelt så många vårdärenden som deras kollegor i Sverige.

– Arbetsbördan på Islands nationella sjukhus är mycket, mycket hög och troligen ansvarig för flera beklagansvärda olyckor som har inträffat på det sjukhuset de senaste åren.

Island är det nordiska land som, relativt sett, satsar minst på sjukvård, enligt OECD. 2016 lade Island motsvarande 8,6 procent av BNP på vård. I Sverige var siffran 11 procent. Norge, Danmark och Finland ligger en liten bit efter Sverige, men före Island, i den här statistiken.

Sjukvårdsminister Svandís Svavarsdóttir säger att den nya regeringen har beslutat att för 2018 öka den statliga sjukvårdsbudgeten med 8,5 procent, eller motsvarande över en miljard svenska kronor.

– Det här är ett jättestort steg framåt mot våra systrar och bröder i de nordiska länderna. Förhoppningsvis ska vi snart ha närmat oss dem, säger sjukvårdsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista