Trump till angrepp mot Bannon efter citat i ny bok

2:00 min

I USA har ett ordkrig blossat upp mellan president Donald Trump och hans tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Gnistan är en bok som beskriver interna strider i Vita huset där Bannon kritiserar både Trump och hans innersta krets.

Trump skriver bland annat att Steve Bannon har "tappat förståndet" efter att The Guardian tagit del av den kommande boken "Fire and Fury: Inside the Trump White House".

I boken kommenterar Bannon ett uppmärksammat möte i Trump Tower 2016 där både Trumps son Donald Trump Junior, svärsonen Jared Kushner och den ryska advokaten Vatalja Veselnitskaja deltog och han beskriver mötet som opatriotiskt och som förräderi.

Bannon säger att Trumpkampanjen i stället borde ringt polisen, han antyder att Trump själv förmodligen var med på mötet och förutspår att den särskilde utredaren Robert Muellers utredning kommer fokusera på pengatvätt.

Dessutom beskriver han presidenten som aningslös och osmart. Det är hårda ord från en före detta mycket nära medarbetare och det är attacker mot områden som är känsliga för Donald Trump vars presidentskap överskuggats av misstankarna om att hans kampanj haft otillbörligt samarbete med ryska intressen. Och Trumps reaktion lät inte vänta på sig.

Steve Bannon förlorade inte bara jobbet när han fick sparken - han förlorade också sitt förstånd, sa Trump i ett uttalande.

Bannon lämnade vita huset i augusti men har fortsatt haft kontakt med presidenten och ses som en viktig brygga mellan vita huset och den vita frustrerade arbetarklass som var som avgörande för Trumps valvinst.

Relationen har gått upp och ned också tidigare men det nu pågående bråket verkar vara det allvarligaste hittills.