Man med kristallkrona i bakgrunden.
Frankrikes president Emmanuel Macron under talet i Élyséepalatset. Foto: Ludovic Marin/TT.

Macron vill se lag mot falska nyheter

1:01 min

I sitt nyårstal till pressen igår kväll sade president Macron att ett förslag om hur spridningen av falska nyheter, särskilt i valtider, ska kunna bestraffas, ska läggas fram inom kort.

– När förtroendet för pressen rubbas, så är den liberala demokratin måltavla och då är det statens ansvar att agera. Därför ska vi aktivera den juridiska apparaten för att skydda demokratin från falska nyheter, sa den franske presidenten.

Webbkonton som sprider falska nyheter ska därför kunna blockeras, informationen ska kunna tas bort och användarkonton stängas. Den reglerande tv-myndigheten ska även kunna vägra att ingå avtal eller säga upp avtal med utländska staters tv-kanaler som arbetar för destabilisering under en valkampanj, sa Emmanuel Macron.

Att den franska presidenten talade utifrån egna erfarenheter var tydligt.

Inför det franska presidentvalet i våras blev Macron själv utsatt för ett försök till en smutskastningskampanj. Bara några dagar före valet spreds en falsk nyhet om att Macron skulle ha ett bankkonto i ett skatteparadis. Hans partis epostkonton hackades och innehållet spreds via en anonym amerikansk webbsida.

Och under den ryske presidenten Putins besök på Versailles i fjol anklagade Macron de ryska tv-kanalerna Russian Times och Sputnik för att ljuga och sprida propaganda.

Förslagen ska nu konkretiseras och debatteras med bland andra franska journalister under de kommande veckorna. Men i många av kommentarerna från franska journalister direkt efter Macrons tal, påpekas det komplicerade i att definiera falska nyheter och att straffa avsändare som kan finnas på en mängd olika plattformar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista