Nya protester i Iran
Foto: TT.

Revolten fortsätter - på sociala medier

1:55 min

Det iranska revolutionsgardet deklarerade igår att protesterna som skakat Iran i en vecka är över och att antalet uppviglare, som man kallar dem, inte var fler än 15 000 över hela landet.

Men på sociala medier har demonstranter forsatt att lägga upp videoklipp på spridda protester.

Dissidenter kritiserar Europa för ljummet stöd för protesterna, och bedömare säger att det som orsakat demonstrationerna inte kommer att försvinna, bara att protesterna krossats brutalt denna gång.

På helikopterbilder i Iransk TV igår visades de gigantiska manifestationer som hölls till stöd för den iranska regimen, med de sedvanliga talkörerna: Död åt Amerika, död åt Israel.

Enligt ledaren för revolutionsgardisterna, General Mohammad Ali Jaafari, har uppviglarna nu bekämpats.

Men samtidigt skickades elitstyrkor till Isfahanm Lorestan och Hamadan för att krossa uppror som ännu pågick och på sociala medier lägger demonstranter fortfarande ut videoklipp på nattliga protester.

De flesta bedömare är överens om att även om denna ledarlösa våg av protester krossas, så kommer problemen att återvända.

Missnöjet med ekonomin, med äggpriser, arbetslöshet och korruption försvinner inte med elitstyrkornas brutalitet.

Demonstrationsvågen har också gjort maktstriderna inom den iranska regimen ännu tydligare.

Det finns nu gott om tecken på att det var konservativa politiker i Mashad som uppmuntrade de inledande demonstrationerna för en vecka sedan i ett försök att försvaga president Rouhani.

Men de förlorade snabbt kontrollen över protesterna som nästan omedelbart vände sig mot hela systemet med slagord som "Vi vill inte ha en islamisk republik".

Många Teheranbor som deltog i den gröna protestvågen, men som av olika skäl valt att stå vid sidan denna gång, uttalar sig nu för nyhetsbyråer och de få utländska medier som finns på plats i Iran, och beklagar att demonstrationsvågen saknat ledare och tydliga mål.

Flera iranska dissidenter riktar också kritik mot Europa för sin ljumma respons, och beklagar att det bara är Donald Trump som uttryckt sitt helhjärtade stöd för demonstanterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista