Två kirurger genomför en njurtransplantion. Foto: TT.
Två kirurger genomför en njurtransplantion (arkivbild). Foto: TT.

Transplantation av njurar sätter rekord

1:35 min

Antalet avlidna organdonatorer ökade under 2017. Men bara sakta med tre avlidna donatorer. Men för antalet njurtransplantationer har det gått betydligt bättre med en ökning på tio procent.

En glädjande utveckling, tycker Håkan Hedman, ordförande i Njurförbundet.

– Det innebär ju att betydligt fler njursjuka fått möjlighet till en transplantation och kunnat återgå till ett mer normalt liv än man haft tidigare. Och, framför allt, att man mår mycket, mycket bättre, säger han.

Förra året gjordes 474 transplantationer av njurar och det är ett rekord. Anledningen är att donatorerna förra året hade bra njurar, tror Håkan Hedman.

– Det verkar som man förra året har kunnat ta tillvara fler njurar från de möjliga donatorer som fanns.

Men kön är fortfarande lång, 680 personer väntar på en njure. Och även om det skett en ökning av dessa transplantationer så skiljer det sig mycket åt i olika sjukvårdsregioner. Flera är bra, medan andra varit dåliga länge.

– Det är den stora orsaken till långa väntetider, att man i vissa regioner är dåliga på att identifiera donatorer och ta tillvara organ, menar Håkan Hedman.

Men när det gäller antalet avlidna donatorer så sker inte mycket. De ökade med tre stycken 2017 jämfört med 2016. Förra året fanns det 188 avlidna donatorer.

Trots att det kom en utredning för över två år sedan med lagförslag för att öka antalet organdonatorer så händer inget med den. Förslagen har inte genomförts av regeringen.

– Jag tror framför allt att det här är en politisk fråga. Det måste finnas en politisk ambition att öka antalet donatorer. Vi är lite besvikna på regeringen i det här fallet, säger Håkan Hedman i Njurförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista