Jordbruk och Michael GOve
Jordbruk och miljö- och jordbruksminister Michael Gove Foto: TT/AP/Adam Butler/Frank Augstein

Förändrat bidragssystem för brittiskt jordbruk efter Brexit

Samtidigt införs kanske tullavgifter på handeln med EU
1:40 min

I Storbritannien planerar regeringen att helt och hållet förändra bidragssystemet för det brittiska jordbruket efter utträdet ur EU. Bland annat vill regeringen att framför allt de bönder som genomför åtgärder som gynnar miljön ska få bidrag.

– När vi lämnat EU kan vi ha vår egen mat, jordbruks och miljöpolicy, säger miljö- och jordbruksministern Michael Gove på en konferens i Oxford.

Hans uttalande gör många brittiska bönder oroliga. Sektorn sysselsätter ungefär en halv miljon människor och kommer troligen påverkas kraftigt av en brexit. De brittiska markägarna får i dag motsvarande omkring 30 miljarder kronor i bidrag om året av EU.

Michael Gove säger visserligen att under en femårsperiod efter utträdet kommer Storbritannien fortsätta att följa EU:s bidragssystem men sedan blir det stora förändringar, säger han. Då ska det som Gove kallar för EU:s fullkomligt misslyckade system bytas ut mot ett som gynnar de bönder som gör mest för miljön.

Markägare som till exempel förbättrar vattenmiljön och återskapar vildmark ska få högre bidrag än andra.

Gove tror att Storbritannien ska kunna höja ribban inom miljö- och livsmedelsfrågor framöver. Det ska öka efterfrågan på miljövänliga brittiska livsmedel, hoppas Gove.

– Vi måste bli bättre, säger han.

Bönderna oroar sig däremot för att bidragen ska bli svårare att få i framtiden samtidigt som det kanske tillkommer tullavgifter på det som säljs till den viktigaste exportmarknaden: EU.

Vissa bedömare menar att många brittiska bönder kan tvingas lägga ned sina jordbruk framöver vilket kan leda till att Storbritannien blir mer beroende av import av livsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".