Ytterligare spänningar mellan USA och Turkiet

1:54 min

De Turkiska och amerikanska relationerna har ytterligare försämrats efter att en direktör i en turkisk statlig bank dömts i New York för att ha hjälpt Iran att kringgå sanktioner.

Det är en av de hösta cheferna i statsägda Halkbank som dömts för bland annat bedrägeri och konspiration mot USA:s sanktionslagar. Han döms för att ha försökt hjälpa Iran att kringgå de ekonomiska sanktionerna mot landet. I ett komplicerat upplägg ska Iran ha bytt olja och gas mot guld och flera av transaktionerna ska ha skett i USA utan de amerikanska myndigheternas kännedom.

Domen har kritiserats skarpts av Turkiet. Den turkiska utrikesministern kallar den orättvis och olycklig och menar att USA än en gång lägger sig i Turkiets interna angelägenheter. De anklagar också det amerikanska rättsväsendet för att ha infiltrerats av den i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen – och låtit rörelsen fejka och plantera bevis.

Händelsen är ytterligare en kladdig hinna som hindrar de två Natoländerna att närma sig varandra igen.

När Trump valdes som president i USA var Turkiets president Erdogan en av de första att gratulera och hoppades på tätare band mellan länderna, det blev tvärtom.

Tills nyligen pågick ett visumbråk där de båda länderna vägrat utfärda visum åt varandras medborgare. USA drog först in den tjänsten efter att Turkiet gripit flera anställda på USA:s konsulat i Istanbul som anklagades för spioneri.

Turkiet har också kritiserat USA:s stöd till kurdledda styrkor i Syrien och har krävt att USA lämnar ut den i Turkiet terrormisstänkte predikanten Fethullah Gülen som är bosatt i USA.

Det värsta bakslaget i relationen kom efter president Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Turkiet svarade med att USA spelat ut sin roll som fredsmäklare och kallade beslutet en legitimering av terror.

Relationen skulle kunna beskrivas som den sämsta på mycket länge och spänningen har drivit en tidigare strategisk amerikansk partner i famnen på en gammal ärkefiende, Ryssland.