Bio, film
Foto: Bertil Ericson / TT

Svenskar ratar bio – trots internationella framgångar

Närmare 800 000 färre besökare
2:03 min

Antalet biobesökare i landet minskade under förra året – trots att många av de svenska filmerna fick stor internationella framgångar.

Förra året fick flera svenska biofilmer stor spridning i världen och utmärkte sig genom att vinna flera internationella priser. Men samtidigt minskade svenskarnas biobesök med närmare 800 000 besök.

Från toppåret 2016 med 17,7 miljoner biobesökare, till förra årets cirka 16, 9 miljoner. Det visar de senaste preliminära besökssiffrorna som Ekot har tagit del av.

En förklaring till minskningen kan vara att biomomsen höjdes från sex till 25 procent. En prisökning på mellan 15-20 kronor per biljett. Den film som toppade besökslistan i alla kategorier var filmen Solsidan. Över 780 000 biljetter såldes det till den.

Av de svenska filmerna på biotoppen kom sedan Hundraåringen som smet från notan och försvann. Därefter kom All Inclusive, filmen om Björn Borg fick en fjärde och Sveriges bidrag till Oscarsnomineringen senare i januari, filmen The Square, kom på femte plats bland de svenska filmerna.

Just nu bedöms förra årets svenska filmer av en guldbaggejury, där skådespelerskan Anna Carlsson är ordförande. Då ska bland annat konstnärlighet premieras - och det är egenskaper många av filmerna har.

– Om man tittar på filmåret så finns det ju allt från komedier till tragedier till historier som är historiska, till nutid till framtid. En berättelse ska vara spännande att följa och det tycker jag att alla de här filmerna har.

Sameblod var en av de filmer som fick internationell uppmärksamhet under förra året, men den nådde inte biotoppen. Men filmen har varit tankeväckande för de som såg den säger skådespelerskan och huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrok:

 – Folk kommer fram och säger att de är chockerade hur Sverige har behandlat sitt urfolk. Så det är en sanning som kommer fram.  Det är ju sorgligt för det har inte förändrats. Vi se ju samma rasism och samma tankegång som i filmen på 30-talet.

Biotopplista svenska och utländska filmer

Mest sedda filmerna 2017

1. Solsidan

2. Star Wars The Last Jedi

3. Dumma mej 3

4. Skönheten och odjuret

5. DET

 

Mest sedda svenska filmerna 2017

1. Solsidan

2. Hundraettåringen som smet från notan och försvann

3. All Inclusive

4. Borg

5. The Square

 

Källa: SF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".