Köttfärs
Köttfärs, genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Griskött i var tredje paket nötfärs

2:35 min

Var tredje förpackning med nötfärs innehöll kött från gris, i en undersökning från länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland.

– Det tycker jag låter hemskt. Nötfärs ska väl vara nötfärs, det ska väl inte vara något annat i den, säger en konsument i Göteborg.

– Det är inte bra, det får vi klaga på. Upp på barriärerna, säger en annan konsument.

17 kontrollmyndigheter i Västra Götaland och Halland har under förra året undersökt nötfärs som malts i butiker. Var tredje nötfärs innehöll även små mängder griskött.

Var tredje paket innehöll också mer fett och mer kollagen, ett protein från bland annat ben, hud och senor, än vad som stod angivet på förpackningen. 

Länsveterinär Emma Andersson vid länsstyrelsen i Västra Götaland tror att grisköttet i nötfärsen kommer från dåligt rengjorda köttkvarnar. 

Flera handlare Sveriges Radio har talat med ger en bild av att deras köttkvarn görs ren på kvällen, det är komplicerat och kan inte göras flera gånger om dagen.

Jerker Hall, butikschef i Vänersborg säger att deras hantering fått ok av den lokala Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. 

– Vi har bara en kvarn men den görs ren varje dag. När vi börjar på morgonen är den helt ren, säger Jerker Hall.

– Så häller vi i nötfärs först på dagen. Då blir det 100 procent nötfärs. Så gör vi blandfärs efteråt. Men gör vi nötfärs senare på dagen för att komplettera, då finns det en liten, liten risk för att det blir någon liten procent fläsk i nötfärsen, fortsätter han.

Är detta något ni har reflekterat över att det kanske inte är bra för till exempel muslimer?

– Frågan blev aktuell nu och vi har inte riktigt tänkt på detta, men vi får nog göra det, säger Jerker Hall.  

Det finns också butiker som har två köttkvarnar för att slippa problemet med griskött i nötfärsen. 

I ett av proven på nötfärs fanns kött från får eller get. Någon förklaring finns inte. 

Det kan tyckas som en följetong. Larmen kom också för 10 år sedan och för 20 år sedan när det gäller olika former av matfusk med köttfärs, allt i från ursprung, djurslag och datummärkning.

Det är oklart hur representativ den här undersökningen är, för hela landet. 

Det var fusket med hästkött som såldes som annat, för några år sedan, som låg till grund för den här kontrollen som länsstyrelserna genomfört. Ny kontroller genomförs även i år. 

En del kunder tycks inte lita på att de får rätt köttråvara.

– Det är bedrövligt, men jag är inte överraskad, säger en kund.

Tänker du fortsätta köpa nötfärs?

– Jaa, det tänker jag göra.

Tror du är du känner skillnad på det?

– Nej, det tror jag inte. I den här åldern tror jag inte att smaklökarna känner någon skillnad, säger en kund Sveriges Radio talat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista