Köttfärs
Köttfärs Foto: Anders Wiklund/TT

Brister vid rengöring kan leda till blandade köttsorter

1:18 min

Var tredje butiksmalt paket nötfärs i västsvenska butiker förra året, innehöll också kött från gris, visar en undersökning i dag.

Butikschefer förklarar det med att man först maler nötfärs och sedan blandfärs, men om man behöver mala mer nötfärs samma dag så finns det kvar lite fläskfärs köttkvarnen.

Men det är inte okey, säger Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket.

– Om man inte har gjort kvarnen tillräckligt ren för att kunna säga att det som kommer ut ur kvarnen är nötfärs, då har man gjort fel som handlare.

– Däremot kan man aldrig vänta sig att kvarnen är så rengjord att det inte kan finnas spår av ett annat djurslag, säger Petter Jonsson.

Handlarna rengör sina köttkvarnar varje kväll – men om köttfärspaketen ute i butiken tar slut och handlarna måste mala mer brukar det finnas fläskfärs kvar i kvarnen som hamnar i nötfärsen.

Enligt Livsmedelsverkets vägledning, reglerna – är det acceptabelt med mindre än en procent av annat djurslag. Är det en procent eller mer griskött i nötfärsen så är det för mycket och butikens köttkvarn för dåligt rengjord.

Det kan finnas både religiösa- och hälsoskäl till att inte äta fläskfärs. Petter Jonsson säger att butiksmald färs aldrig ska ätas rå.

– Råbiff bör man inte göra av butiksmald köttfärs.

– Man tar ett helt köttstycke där man först värmebehandlar ytan för att avdöda bakterierna och sedan tar man bort den ytan och sedan kan man mala den, säger Petter Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista