Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn
Foto: Michael Tewelde

Etiopien backar – släpper inte alla fångar

1:31 min

Etiopien kommer inte att släppa alla politiska fångar, som medier över hela världen rapporterade igår. Etiopiska regeringen menar nu att man blivit felciterade.

Det var igår som den sensationella nyheten spreds att Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn sagt att landet skulle frige alla politiska fångar. Inte minst häpnadsväckande eftersom Etiopien tidigare alltid förnekat att det alls finns politiska fångar i landet.

Och det visade sig vara inte helt sant. Ikväll gick premiärministerns kontor ut och menade att Desalegn blivit felciterad, och att det i själva verket handlade om fängslade politiker, inte politiska fångar. Och bara några, inte alla.

Men även om beskedet från Etiopiska regeringen nu sänker förväntningarna på den politiska kursändringen är det ändå ett anmärkningsvärt besked att regeringen kommer att benåda oppositionella politiker, och att man med sina egna ord gör det för att vidga det demokratiska utrymmet i landet och skapa förutsättningar för nationell dialog. En stor sak i ett land som styrs av en av Afrikas mest hårdföra regimer. Och ett direkt resultat av att regionala uppror på flera håll i landet hotar Etiopiens federala struktur.

Det är fortfarande oklart hur många, när och framför allt vilka personer den etiopiska regeringen nu har för avsikt att frige. Politisk opposition har länge förtryckts i Etiopien och det sitter en rad opositionspolitiker i fängelse, många dömda under landets hårda antiterroristlagar. Men de som nu hade hoppats på friare tider för landets övriga politiska fångar: journalister, bloggare, aktivister och intellektuella, får fortsätta vänta på politisk förändring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista