Oljeborr
Genrebild: Oljeborr Foto: Magnus Neideman/SvD/TT

Trump vill öppna för mer borrning av olja och gas

1:09 min

I USA föreslår nu Trumpadministrationen att i princip allt vatten utmed landets kust ska öppnas för borrning efter olja och gas. Men förslaget möter motstånd från både miljögrupper och turistindustrin som oroas av risken för miljökatastrofer.

Enligt den föreslagna femårsplanen ska företag tillåtas borra i områden som varit skyddade av miljöskäl i decennier bland annat längsmed östkusten och utanför Kalifornien. Målet är enligt inrikesministern som idag presenterade förslaget att skapa jobb i energisektorn. Men i flera delstater varnar nu politiker från båda partierna för att förslaget kan hota en annan viktig jobbskapande näring - nämligen turistindustrin.

Oljekatastrofer som den i Mexikanska golfen 2010, skulle vara förödande för kuststäder som lever på tillgången till stränder och annan natur. Vilken del av näringslivet är det egentligen man lyssnar till frågade sig exempelvis South Carolinas handelskammare för småföretag.

Över sextio miljöorganisationer har också gjort ett gemensamt uttalande där man fördömer förslaget som man menar utgör ett hot mot både människor och djurliv. Samtidigt välkomnas förslaget av flera olje- och gasbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista