Man i talarstol.
Bayerska CSU:s ledare Horst Seehofer. Foto: Matthias Schrader/TT.

Kristdemokrater i Bayern försöker locka tillbaka högerväljare

1:51 min

I Tyskland ska socialdemokrater och kristdemokrater på allvar inleda förhandlingar om att bilda regering. Men innan dess har bayerska CSU  vintermöte vid sjön Chiemsee.

I år väcker det särskilt stort intresse eftersom förbundskansler Angela Merkels hårt pressade systerparti, väntas formulera villkor för en regeringssamverkan som blir svåra för Socialdemokraterna att acceptera.

– Det här året har en särskild betydelse för oss, konstaterar de bayerska Kristdemokraternas partiledare Horst Seehofer.

I höst hålls delstatsval i Bayern, där CSU under större delen av efterkrigstiden har regerat med egen majoritet och ser sig som det statsbärande partiet.

Men i förbundsdagsvalet för drygt tre månader sedan fick sig den självbilden en rejäl knäck, när partiet led den största väljarförlusten sedan 1949 - minus tio procentenheter.

Istället fick högerpopulistiska Alternativ för Tyskland stora framgångar, vilket är ett särskilt hårt slag för de konservativa kristdemokraterna som har ett av sina valspråk - att det inte ska finnas plats för ett demokratiskt legitimerat parti till höger om CSU.

Missnöje med Angela Merkel och flyktingpolitiken ses inom CSU som den främsta orsaken till väljarflykten.

Relationerna mellan de båda partierna i den kristdemokratiska alliansen, Merkels CDU och det bayerska CSU, har de gångna åren tidvis varit bottenfrusna.

För CSU gäller nu att göra allt för att bevara sin särställning i Bayern. Också de kommande samtalen om en ny regeringskoalition i Berlin, mellan den kristdemokratiska alliansen och Socialdemokraterna, handlar därför, för CSU:s del också om att positionera sig inför höstens val i Bayern.

– Sällan har den nationella politiken haft så stor betydelse för delstatsvalet, säger Horst Seehofer.

Det är med en rad åtstramningar i flyktingpolitiken, som han vill vinna tillbaka väljare från AfD, vilket bäddar för svåra förhandlingar med Socialdemokraterna, när de inleds på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista